טיפול באומנות
טלי צרקינסקי, מטפלת בשירות מעטפת.

אצלנו במעטפת – טיפול ושיקום ממוקד אדם, גישת הטיפול הינה משולבת ושואבת משיטות טיפול שונות, ביניהן טיפול באומנות, במטרה לבנות "חליפה טיפולית ושיקומית" המתאימה עבורכם. לפרטים נוספים, לחצו כאן וצרו עימנו קשר.

טיפול (תארפיה) באמנות הוא ענף בתחום הפסיכותרפיה (הטיפול הפסיכולוגי) אשר עושה שימוש באמצעי יצירה שונים כחלק מהטיפול. הטיפול משלב דיסציפלינות משני עולמות – עולם האמנות ועולם הפסיכולוגיה.

אמצעי האמנות הם רבים: צבעי פנדה, צבעי גואש, פסטלים, צבעי מים, חומרי פיסול כפלסטלינה וחימר, פחם, אמצעים שונים להדבקה – החומרים מגוונים וחלקם אף לקוחים מהטבע על מנת לאפשר למטופל לבחור במה הוא רוצה ליצור.

לטיפול באמנות מספר מאפיינים ומטרות:

  • העיסוק ביצירה עצמה, הוא אלמנט של תראפיה – היצירה מאפשרת שחרור למטופל, מקום של ביטוי, ללא שיפוטיות, של מגוון רחב של דברים אשר מעסיקים אותו וכן תהליכים ספונטניים, פנימיים ואסוציאציות שעולות אצלו.
  • ניתן לבטא דברים רבים מאד דרך היצירה: מחשבות, רגשות, חלומות, פעמים רבות קורה שתוך כדי התהליך, המטופל מוצא את עצמו נחשף לעוד ועוד רבדים וחלקים בתוכו שהוא מגלה ומבטא.
  • האלמנט של חיבור ליצירה הוא מקום מבריא, אשר שייך למטופל עצמו והוא אשר מחליט, קובע, שולט, עושה, יוצר, מפתח ובוחר להשתמש בחומרים כאילו או אחרים.
  • בתהליך הטיפול, לאחר סיום עבודת היצירה המטפל והמטופל מתבוננים ביחד בעבודה והעבודה מהווה מעין כלי "מתווך" בין המטפל למטופל בתוך הטיפול, דרכו אפשר לדבר על כל הנושאים אשר עלו בתוכה. פעמים רבות שיטה זו מקלה על המטופל, משום שניתן לדבר דרך דימוי, דרך מנגנון של "הרחקה" ממנו אל העבודה, כאשר למעשה בתהליך מדברים על המטופל ועל מה שחווה.

דוגמה להתערבות טיפולית יכולה להיות הוספת פריט כלשהו לעבודה, בין אם זה על מנת לחזק את המטופל או לעורר בו שאלה, רגש, דיון ומחשבה משותפת.

ניתן גם להוסיף עבודה נוספת שממשיכה את התהליך של העבודה הראשונה. הדבר גורם לתהליכים כמו העמקה, חיבור והבנה טובה של התהליך ושל המטופל.

חשוב שההתערבויות בתראפיה באמנות תהיינה מגוונות ומתאימות את עצמן למטופל ולצרכיו במגוון ההתערבויות שציינו כאן.

פעמים רבות אני נשאלת האם יש צורך בכישרון אמנותי על מנת להיות מטופל באמנות?

למעשה אין כל צורך בכישרון או ניסיון קודם באמנות – מה שחשוב הוא שיש רצון לביצוע העבודה ולמעשה, נכונות לעיסוק ביצירה תוך שימוש בחומרי האומנות.

במידת הצורך, המטפל עשוי להדריך את המטופל לגבי שימוש בחומר/ערבוב חומרים להגעה לגוון מסוים ועוד.

שילוב כלים נוספים מעולם הטיפול בהבעה ויצירה

למטפל באמנות יש כלים שהוא יכול לשלב מאמנויות אחרות: פסיכודרמה (תיאטרון, המחזה, משחקי תפקידים, מטופל שממחיז דמויות בחייו), קלפים טיפוליים, דרמה וטיפול דרך סיפור.

מה היתרון של טיפול כזה על טיפול פסיכותרפיה "רגיל"?

אנשים אשר אוהבים מגע ויצירה, אשר אוהבים את דרך הביטוי הזאת, אנשים אשר מרגישים שקל להם יותר להתבטא דרך כלי זה, הוא "עוקף" דברים רבים שבטיפול פסיכולוגי לעיתים לוקח יותר זמן להגיע אליהם.

התראפיה באמנות מתאימה לכולם. לכל אדם שרוצה טיפול ומעוניין להתנסות בדרך טיפול זו, לאנשים שקל להם לבטא עצמם דרך כלים אמנותיים, לאנשים אשר מתמודדים עם מחלות נפשיות, אנשים המתמודדים עם לבטים. קונפליקטים, כל התמודדות חיים למעשה ניתן לומר שכל אדם שרוצה טיפול פסיכולוגי, יכול להתאים לטיפול באמנות.

מהי ההכשרה של מטפל באומנות?

ההכשרה של מטפל באמנות כוללת תואר ראשון במקצוע טיפולי ותואר שני במקצוע של טיפול בהבעה ויצירה לרבות התנסות מעשית באמנות, התנסות בשדה עם מטופלים במגוון רחב של שירותים וכן כוללת הדרכה מקצועית וקבוצתית. חשוב לבדוק שהמטפל הינו מומחה בתחומו, למד והתנסה במגוון שיטות טיפול, גישות וטכניקות טיפוליות.

מקרה לדוגמה:

אדם מצייר

דני, אשר היה מטופל במרפאה, בחור משכיל, סטודנט וביישן. חי בהסתרה של תכנים רבים בנושאים שונים בחייו אשר התמודד איתם (שכול, זהות מינית ועוד). הגיע לטיפול בעקבות הפרעת חרדה ומחשבות אובססיביות ש"כיסתה" והיוותה מנגנון לקונפליקטים שחווה.

בטיפול באמנות דני חשף דרך היצירות את הדילמות איתן התמודד, חשף חלומות אשר נפתחו במהלך הטיפול והוא דיווח שדרך האמנות הוא הרגיש שהשליטה חזרה אליו.

עם התקדמות הטיפול, דני יצר עבודות עם פתיחות רבה יותר, אשר לוו בשיחות עם תכנים שהיה קל יותר לשחרר אותם.

פעמים רבות בהפרעות חרדה, האדם מרגיש שאין לו שליטה על דברים שונים, מה שיכול להביא להרגשה של חוסר אונים.

חשוב לציין שהטיפול באמנות אינה רק סביב היצירה, ההתאמה למטופל נעשית גם דרך פסיכותרפיה מילולית.  החשוב ביותר הינה התאמה לצרכי המטופל וכן זיהוי אם צרכים אילו משתנים. במקרה של דני חלק מהטיפול היה באמצעות שיחות. זוהי דוגמה להתאמה לצרכי המטופל.

בשביל זה הקמנו את מעטפת – טיפול ושיקום ממוקד אדם

אנו מציעים ייעוץ, טיפול ותהליכי שיקום. אנו שמים את הלקוח במרכז התהליך, ובהתאם לצרכיו מתכננים ובונים מעטפת רב תחומית שכוללת צוות של מומחים ואנשים מקצוע מנוסים מתחומי טיפול ושיקום שונים, במטרה לבנות סביבו "חליפה טיפולית ושיקומית" מותאמת אישית העוזרת לו בתהליך ההתמודדות. במסגרת השירות אנו מציעים גם את השירות של טיפול באומנות. לחצו כאן ליצירת קשר ולייעוץ ראשוני חינם!