האם אתם מכירים אדם קרוב שמגלה אחד או יותר מהקשיים הבאים:

קושי להתמיד בעבודה? קושי במציאת זוגיות? קושי ביצירת קשרים חברתיים? בדידות?

הכתבה הזו היא עבורכם!

עזרה לקרוב משפחה
נילי חן, מטפלץ בשירות מעטפת.

אצלנו במעטפת – טיפול ושיקום ממוקד אדם, נלמד אתכם דרכים לגשת אל בן המשפחה, להוות לו רשת בטחון ובמקביל לאפשר לו להתמודד עם הקשיים ולטפל בהם. לפרטים נוספים, לחצו כאן וצרו עימנו קשר.

בימינו אנו, נראה שקיימת הגדרה לא כתובה אך מוסכמת לגבי מהו "תפקוד תקין", והיא בדרך כלל כוללת את המרכיבים הבאים:

  • השגת השכלה
  • החזקה במקום עבודה קבוע
  • ניהול משק בית עצמאי
  • מציאת זוגיות והקמת משפחה
  • ניהול קשרים בינאישיים משמעותיים עם בני משפחה וחברים.
  • ניהול חיי פנאי ובילויים

נשמע פשוט? אז זהו שלא.

רובנו מתמודדים עם אתגרים בתחומים אלו, אך לעיתים, האתגר הופך לקושי של ממש ועשוי לעורר תסכול רב, כעס, ירידה בבטחון ובערך העצמי, תחושת חוסר שייכות ואף התרחקות מבני משפחה ומחברים.
בדוגמאות שלהלן נציג מקרי בוחן מנסיוננו:

לא זז מהכורסאגידי בן 33, מתגורר בבית הוריו, אינו מועסק מזה כחצי שנה, מאז שפוטר ממקום עבודתו הקודם.
לפני כן, החליף חמישה מקומות עבודה בשלוש השנים האחרונות, ולא עבד באופן רציף.
גידי מרבה לבלות את זמנו בבית, צופה בטלויזיה וגולש באינטרנט. לעיתים רחוקות נפגש עם מכר שהכיר באחד ממקומות העבודה הקודמים, אך הקשר אינו קרוב במיוחד, ופעמים רבות חש תחושת בדידות.
בעבר יצא מספר פעמים עם נשים, אך קשרים אלו בדרך כלל הסתיימו לאחר זמן קצר, והוא נותר מאוכזב ומבולבל.גידי חש מבוייש בנוגע למצבו, לכן אינו מעוניין לשוחח על כך עם בני משפחה, ובהתאם לכך, עולה תחושת בדידותו.

דיכאון ילד סטס בן 27, לומד תואר בתקשורת ומתגורר עם שותפים בדירה בבאר שבע. מצבו בלימודים מדאיג, שכן אף שהצליח לשמר ממוצע ציונים עובר בשנה הראשונה, נכשל בקורסים האחרונים, וחושש כי לא יוכל להמשיך בלימודיו.
בשנה האחרונה חש מדוכדך ומתקשה להתעורר בבקרים, ולכן הפסיד שיעורים רבים. לתחושתו, חבריו לכיתה מצליחים הרבה יותר ממנו, והוא היה רוצה להצליח בדיוק כמוהם, וגם למצוא חברה כמו שרובם מצאו. ההשוואות שמקיים בינו לבין חבריו לכיתה מעוררות תחושות חרדה ודכאון, וכן מערערות את בטחונו העצמי, והוא מוצא את עצמו מתרחק מאחרים ומסתגר בחדרו יותר ויותר.

 


 

המשותף לכל המקרים הינו "חוסר תפקוד" ברמה כזו או אחרת, בהשוואה ל"תפקוד התקין" המצופה.

זאת ועוד, קיים קשר בין תפקוד לקוי למצוקה נפשית, כאשר השפעתו פועלת באופן דו כיווני: התפקוד הלקוי מעורר מצוקה נפשית משמעותית, הן בקרב האדם המתמודד, והן בקרב משפחתו וקרוביו, וכן, מצוקה נפשית פעמים רבות פוגעת באופן התפקוד.

במצב כזה, מומלץ להתייעץ לגבי אפשרויות טיפול וסיוע מקצועי, וביניהן: ליווי תעסוקתי, ליווי חברתי, מנטורינג, טיפול פסיכולוגי, ייעוץ פסיכיאטרי במידת הצורך ועוד.

לעיתים עולה קושי בסיוע לאדם המתמודד עם קשיים, משום שאינו מעוניין להודות בצורך בקבלת סיוע, או שאינו בטוח כיצד יוכל להסתייע. שאלה נפוצה שמעלים בני משפחה וקרובים היא – כיצד לעזור לאדם להגיע לטיפול?

מנסיוננו, ישנן דרכי פעולה שונות שעשויות לסייע בכך:

 

  • אף אחד לא נהנה מכך שמציינים בפניו את כל הקשיים עמם מתמודד, על כן, ניתן לבחור בתחום אחד בו מופיעים קשיים ולהציע לאדם להגיע לייעוץ/טיפול סביבו, ובעיקר אם זה תחום שהאדם עצמו מביע קושי בו, לדוגמא: "הייתי רוצה למצוא זוגיות", או "סך הכל אני בסדר גמור, רק קצת קשה לי למצוא מקום עבודה טוב". פעמים רבות, כרטיס הכניסה עמו מגיעים לטיפול עוזר להעלות ולטפל בקשיים נוספים.
  • בהמשך לסעיף הקודם, לעיתים עוזר להציג את הקושי כקושי הקיים במערך הזוגי או המשפחתי. דוגמאות לכך: "במשפחה שלנו קיים קושי לשתף אחד את השני, ולכן נוצרות אי הבנות רבות וריבים, אולי כדאי שנפנה יחד לייעוץ", באופן זה, נוצרת חלוקת אחריות לגבי הקושי, והאדם המתמודד אינו חש מותקף וכי הוא היחידי ש"לא בסדר". ניתן להגיע לפגישת ייעוץ משפחתית, או רק עבור חלק מבני המשפחה, ולהתקדם משם. במקרה מסויים בו נתקלנו, פגישה מסוג זה הובילה לטיפול פרטני לאם ולטיפול פרטני לבת, אשר הסכימה להמשיך בטיפול כל עוד אמה תקח גם היא אחריות על הקשיים בקשר ביניהן. יש לציין, כי פעמים רבות, הדינמיקה המשפחתית שהתהוותה לאורך השנים משפיעה על כל בני המשפחה, ולא רק על בן המשפחה המדגים יותר קשיים בחייו. לכן, תמיד יש מקום לבחון את הנושא בצורה מעמיקה יותר.
  • במידה והאדם מראה נכונות כלשהיא להגיע לייעוץ, אך מתחמק או דוחה זאת לאורך זמן, ניתן להציע ללוות אותו לפגישה הראשונה, לעזור לו בהצגת הרקע והקשיים ולחשוב איתו יחד כיצד יוכל להיעזר.
  • והכי חשוב – מומלץ להדגיש בפניו את המצוקה הנפשית שחווה, באופן אמפתי ולא שיפוטי, וזאת על פני הקשיים הקונקרטיים עמם מתמודד. קל יותר לגייס אדם לטיפול כאשר מתחברים לרגש שלו, למשל: "אני מרגיש שמשהו עובר עליך, שאתה עצוב, מדוכדך, מבולבל… קשה לי לראות אותך ככה והייתי רוצה למצוא דרך לעזור לך", על פני הקשיים התפקודיים שלו, למשל: "אתה נכשל בלימודים, אתה לא מוצא עבודה, אין לך חברים, אתה לא מצליח… ולכן אתה זקוק לעזרה".


בשביל זה הקמנו את מעטפת
טיפול ושיקום ממוקד אדם. אנו מציעים ייעוץ, טיפול ותהליכי שיקום. אנו שמים את הלקוח במרכז התהליך, ובהתאם לצרכיו מתכננים ובונים מעטפת רב תחומית שכוללת צוות של מומחים ואנשים מקצוע מנוסים מתחומי טיפול ושיקום שונים, במטרה לבנות סביבו "חליפה טיפולית ושיקומית" מותאמת אישית העוזרת לו בתהליך ההתמודדות. לפרטים ניתן ליצור קשר.