מתקשה להחזיק במקום עבודה לאורך זמן? מחפש זוגיות אך לא מוצא או מתקשה להמשיך בקשר? מתקשה לשתף אחרים בקשיים או שאין מסביב מישהו שיעזור ויתמוך? חש תסכול ובדידות?
אנו מקווים כי הכתבה הבאה תוכל לעזור לך!

(מטעמי נוחות הכתבה מופיעה בלשון זכר, אך פונה לשני המינים)

קושי בתפקוד

נילי חן, מטפלת בשירות מעטפת
אפרת פוגץ' – פסיכולוגית, מטפלת זוגית ומשפחתית ומנחת קבוצות, מנהלת שירות מעטפת

אצלנו במעטפת – טיפול ושיקום ממוקד אדם, נסייע לך לבנות תכנית מותאמת למטרותיך האישיות. נלמד אותך כיצד לזהות מקורות תמיכה בסביבתך במקום לראותה כמקום ביקורתי, ונשלב צעדים פרקטיים להתקדמות לצד טיפול קשוב ותומך ממטפל מנוסה. לפרטים נוספים, לחץ כאן וצרו עימנו קשר.

בימינו אנו, נראה שקיימת הגדרה לא כתובה אך מוסכמת לגבי מהו "תפקוד תקין", והיא בדרך כלל כוללת את המרכיבים הבאים:

  • השגת השכלה
  • החזקה במקום עבודה קבוע
  • ניהול משק בית עצמאי
  • מציאת זוגיות והקמת משפחה
  • ניהול קשרים בינאישיים משמעותיים עם בני משפחה וחברים.
  • ניהול חיי פנאי ובילויים

נשמע פשוט? אז זהו שלא.

רובנו מתמודדים עם אתגרים בתחומים אלו, אך לעיתים, האתגר הופך לקושי של ממש ועשוי לעורר תסכול רב, כעס, ירידה בבטחון ובערך העצמי, תחושת חוסר שייכות ואף התרחקות מבני משפחה ומחברים.

כמה פעמים עברו בראשך אחת או יותר מהמחשבות הבאות?

 

  • אני רוצה להסתדר כמו כולם, אבל משהו לא בסדר אצלי כי אני לא מצליח…
  • לאח/חבר/בן-דוד שלי יש בת-זוג, איך זה שלי עוד אין?…
  • אם פיטרו אותי מהעבודה כנראה שאני לא טוב מספיק…
  • כל החברים שלי עסוקים בחיים שלהם, לומדים, עובדים, מתחתנים, ורק אני לא מתקדם…
  • אני מעדיף להיות לבד רב היום, כי להיות ליד אנשים אחרים זה מעייף/מעצבן/קשה…
  • אם כולם מסביב חושבים שיש לי בעיות, כנראה שאני בעייתי ואין מה לעשות עם זה…
  • תמיד יהיה לי קשה ואני תמיד ארגיש לבד ומדוכא…

מחשבות

מחשבות מסוג אלה עוברות בראשם של אנשים רבים ברגעים שונים בחייהם, אך כאשר הן נהיות תכופות יותר ויותר, ומעסיקות אותנו לאורך זמן, אנו עלולים לפתח תחושות ייאוש, דכדוך וחוסר אונים. פעמים רבות, תחושות אלו גורמות לנו לרצות "לוותר" ולאבד מוטיבציה ליצירת שינוי בחיינו. זאת ועוד, מחשבות יוצרות מציאות, ולכן עלול להיווצר מצב בו האמונה מגשימה את עצמה, כלומר, אנו נוטים לפעול במציאות באופן הנובע מהאמונה כי לא נצליח, ובכך מאששים ומחזקים את אותה אמונה.

מספר דוגמאות

 

  • אדם מאוד מעוניין במערכת יחסים, אך כיוון שהוא מחזיק באמונה כי אינו אטרקטיבי לבני זוג פוטנציאליים -> הוא נמנע מלצאת לדייטים ולגלוש באתרי היכרויות -> אינו מכיר בת זוג -> חש בודד -> מחזק את אמונתו כי לעולם לא יצליח למצוא זוגיות.
  • אדם שמתקשה להתמיד במקום עבודה, ומוצא את עצמו מפוטר פעם אחר פעם -> מפתח את המחשבה כי אינו מתאים לשוק העבודה, ולכן לעולם לא יוכל להצליח להתפרנס בפני עצמו -> נמנע מלגשת לראיונות עבודה נוספים > מבלה את רב זמנו בבית > מצמצם את יכולתו למצוא עבודה שתוכל להתאים לו יותר.

 

חווים קושי שלא עוזב ומפריע לתפקוד? התייחסו לזה כאל איתות!

משהו שאתם עושים לא מתאים עבורכם או לא משרת אתכם.

מחקרים מראים שבכדי לייצר שינוי, חשוב למצוא עם האדם את המוטיבציה (= הגורם המניע) האישית שלו, זו שהוא הגיע איתה אבל לא יודע לזהות אותה. המטפל המיומן יסייע למטופל למצוא את אותו גורם שיביא איתו את המוטיבציה לשינוי.

לא זז מהכורסאאיך המטפל עוזר?

כשאדם פונה לטיפול, הוא בדרך כלל מגיע עם קושי מסוים. המטפל המקצועי צריך להסתכל על הקושי ועל המטופל מזווית ראייה רחבה ככל האפשר, כזאת שלוקחת בחשבון את כל המעגלים בחייו של המטופל ומתייחסת אליהם בטיפול.

בצורה כזו הוא יכול לקיים שני תהליכים במקביל:

שיח מכיל אודות הקושי (מקום לבטא את התסכול, הכאב…) לצד בניית תכנית פרקטית שתביא את המטופל לסמן מטרות ובעזרת המטפל לקבוע צעדים ושלבים בדרך להשגת המטרה (= השינוי).

מטרה יכולה להיות קונקרטית ("אני רוצה לרדת במשקל 10 ק"ג עד הקיץ") או מעורפלת ("אני רוצה להרגיש יותר טוב בעבודה").

החשוב הוא שהצעדים להשגתה יהיו ריאליים, מדידים ושהאדם יוכל להביט בהם ויחד עם המטפל לבדוק היכן הוא מצליח והיכן מתקשה בתוך התכנית.

מטפל מקצועי ומנוסה יוכל לכוון את המטופל לניסוח מדויק של מטרותיו האישיות, לנתח עימו את כוחותיו ואת המשאבים הפנימיים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרתו ולסייע לו בבניית השלבים בתכנית על מנת שיחווה הצלחה והתקדמות.

מה זה אומר בפועל?

ניקח לדוגמה אדם הסובל מקשיים במקום עבודתו, מתוסכל וחרד מפני פיטורין. החרדות והקשיים גורמים לו לתפקוד ירוד, לדכדוך ולירידה בביטחון העצמי.
במסגרת הטיפול, נבחן כיצד התמודד במקומות עבודה נוספים, האם אותם קשיים מופיעים שוב ושוב, ואם כן, באילו תחומים ספציפיים הוא מתקשה.

נתייחס למעגלים השונים בחייו של המטופל:

  • הזוגיות: כיצד ניתן לגייס את בת זוגו לסייע לו בתהליך השינוי שהוא רוצה לייצר. האם הוא מרגיש תמיכה ממנה? או שמרוב תחושה של כישלון הוא מרגיש שהזוגיות רק "מורידה" אותו עוד יותר? האם יש מקום להביא את בת הזוג לפגישה או שתיים בכדי לפתוח ערוץ תקשורת נוסף הקשור לקושי בעבודה?
  • המשפחה: האם ישנם בני משפחה איתם הוא מרגיש יותר בנוח, בטוח וחזק יותר? האם ניתן להשתמש בנקודות החיוביות במארג המשפחתי בכדי לבסס רשת בטחון רחבה יותר?
  • התחום חברתי: האם יש חברים איתן ניתן לשוחח על הנושא? עד כמה מרכזי המקום של העבודה בחיי המטופל ולא מאפשר חיים חברתיים? במידה והחוג החברתי מצומצם, האם יש רצון להרחיבו? אם המצב מספק כמו שהוא, עם מי המטופל חושב שיהיה לו טוב לפתוח את הקושי? ממי הוא מתחזק?
  • פנאי: במה המטופל מרגיש שהוא טוב? האם יש דברים שמרגיש שהוא חזק בהם אך הזניח? האם הוא מקבל פידבק חיובי על דברים בהם הוא טוב? נותן פידבק כזה לעצמו?

ילד בדיכאוןנתייחס למקרה הבוחן הבא מנסיוננו:

גידי בן 33, מתגורר בבית הוריו, אינו מועסק מזה כחצי שנה, מאז שפוטר ממקום עבודתו הקודם.
לפני כן, החליף חמישה מקומות עבודה בשלוש השנים האחרונות, ולא עבד באופן רציף.
גידי מרבה לבלות את זמנו בבית, צופה בטלוויזיה וגולש באינטרנט. לעיתים רחוקות נפגש עם מכר שהכיר באחד ממקומות העבודה הקודמים, אך הקשר אינו קרוב במיוחד, ופעמים רבות חש תחושת בדידות.
גידי גולש באתרי היכרויות אך בדרך כלל אינו פונה לנשים, בשל החשש משאלות שיופנו לגבי מצבו והישגיו בחיים.
בעבר יצא מספר פעמים עם נשים, אך קשרים אלו בדרך כלל הסתיימו לאחר זמן קצר, והוא נותר מאוכזב ומבולבל.
גידי חש מבוייש בנוגע למצבו, לכן אינו מעוניין לשוחח על כך עם בני משפחה, ובהתאם לכך, עולה תחושת בדידותו.

יחד עם המטפלת גידי בחן את הקשיים, נקודות חוזק וחולשה  שלו

  • קשים – קושי להחזיק במקום עבודה ולפתח עצמאות, קושי בפיתוח מעגלי תמיכה חברתיים ותחושת בדידות, קושי במציאת בת זוג, וכן תחושות אכזבה, בלבול ובושה.
  • נקודות חוזקה – חברותיות, יכולת נקיטת יוזמה ואקטיביות, הבנה טובה של מה שחסר לו בחייו ומה היה רוצה להשיג, ועוד.
  • נקודות חולשה – קושי בהתמדה, קושי בהבנת סיטואציות חברתיות שונות, ביישנות מול נשים ועוד.

בונים תכנית עבודה

במסגרת הטיפול, ניסח גידי יחד עם המטפלת תוכנית טיפול שכללה הגדרת מטרותיו, פירוט יעדים להשגתן וכן אופני בקרה שונים למעקב אחר התקדמותו. כתיבה משותפת של התוכנית אפשרה לגידי להיות שותף פעיל בטיפול, חדדה עבורו את צרכיו ומטרותיו והעלתה לבחינה הן משאבים והן חסמים בהשגת המטרות.

תוצאות בשטח

ניתוח זה הביא את גידי למסקנה שעד כה חיפש מקומות עבודה שפחות תאמו את צרכיו ויכולותיו, והוביל למחשבה משותפת ובחינת אפשרויות תעסוקה שונות, החל מניסוח קורות חיים ועד חיפוש אקטיבי של מקומות עבודה, הכנה לראיונות עבודה וכן ליווי ותמיכה במהלך עבודתו החדשה.

בנוסף, גידי העלה תחושת בדידות רבה וקשיים חברתיים, אשר עלו לבחינה משותפת במסגרת הטיפול, והעלו כי גידי אמנם מצטיין ביזימת קשרים חדשים, אך מתקשה בהמשך לשמור על קשר ונוטה 'להיעלם' לאנשים. כמו כן, בקרב נשים, גידי מתקשה "לקרוא מצבים חברתיים", ובדר"כ חש נבוך ומעדיף להימנע מהם.

העבודה המשותפת כללה הבנה מעמיקה יותר של תהליכים אלו (מדוע גידי בוחר להימנע מקשרים חברתיים קרובים ומדוע חש נבוך ומבוייש בקרבת נשים), וכן התמקדה במתן כלים שונים לשיפור כישוריו החברתיים. הטיפול איפשר לגידי לקבל תחושת בהירות רבה יותר לגבי חייו ומצבו, ותרמה להפגת תחושת הבלבול עמה הגיע. בהדרגה, גידי הצליח למצוא מקום עבודה מתאים יותר, בו חש מוערך, וכן הצליח ליצור קשרים חברתיים תומכים, ותחושת הבדידות פחתה באופן משמעותי.

שיפור יכולות
סיכום המקרה של גידי

כאן נעשה שילוב בין העבודה היישומית שהביאה את גידי להיות אקטיבי בתהליך השינוי שלו לבין השיח המכיל והאמפתי שמטרתו להבין מנין מגיעות התחושות של גידי ומה מתרחש בתחומים שונים בחייו. שילוב זה הביא את גידי להבנות חשובות לגבי עצמו ולגבי דפוסי ההתנהלות שלו, ואיפשר לו לייצר שינוי בתוכו שגרם לו להרגיש טוב יותר בעבודה ועם עצמו בכלל. כעת גידי מרגיש פנוי ומוכן למציאת זוגיות, וממשיך במרץ בעבודה משותפת עם המטפלת המתמקדת באופן דומה גם בתחום הזוגי.

לסיכום

לא כדאי לחכות למשבר על מנת לפנות לקבלת עזרה, ועדיף לפנות כאשר מזהים תחילה של מצוקה על מנת להצליח למנוע הדרדרות נוספת ולהתמודד באופן מיטבי. הטיפול המיטבי יהיה כזה שיסתכל על תחומי החיים בזווית רחבה וישלב בין הכלה, אמפתיה ושיח מעמיק לבין תכנית פרקטית שתביא את האדם לשינוי המיוחל.

בדיוק לשם כך פיתחנו את "מעטפת" – טיפול ושיקום ממוקד אדם, אשר במסגרתו אנו מציעים ייעוץ, טיפול וכן ליווי שיקומי. ב"מעטפת" אתה נמצא במרכז התהליך, ובהתאם לצרכיך אנו מתכננים ובונים מעטפת רב תחומית הכוללת צוות של מומחים ואנשי מקצוע מנוסים מתחומי טיפול ושיקום שונים, במטרה לבנות סביבך "חליפה טיפולית ושיקומית" מותאמת אישית שעוזרת בתהליך ההתמודדות. לפרטים ניתן ליצור קשר.