איכות הסביבה

כולנו יודעים עד כמה חשוב לשמור על כדור הארץ בו אנו חיים, ומעבר לכך חשוב לדעת שלשמור על הסביבה זה גם כיף. בהוסטל נעשות פעילויות מגוונות בנושא איכות הסביבה מתוך רצון לתרום לחברה ירוקה יותר וגם להגביר את המודעות לגבי החשיבות שבכך, בקרב דיירי ההוסטל והצוות. בהוסטל יש פח למחזור נייר ופח למחזור בקבוקי פלסטיק, ומעבר לכך לאחרונה הוספנו להוסטל גם פח לקומפוסט.
מה זה קומפוסט?
בין 30%-50% מהפסולת שאנו מייצרים היא פסולת אורגנית. פסולת אורגנית היא פסולת שבאה מהצומח ועל-ידי תהליך פשוט ניתן למחזר אותה ולהפוך אותה לדשן משובח בו ניתן להשתמש. את הפסולת האורגנית שאוספים זורקים במיכל מיוחד שנקרא קומפוסטר, שם היא עוברת תהליך מסוים שבסופו נוצר הקומפוסט (דשן). הקומפוסטר מקטין את נפח האשפה וחוסך שטח עצום למזבלות. בנוסף, הוא הופך בחינם פסולת לדשן משובח שמחזיר לאדמה משאבים חיוניים ושומר עליה פורייה. על מנת להכין את הקומפוסט יש להפריד את הפסולת במטבח ואת הפסולת שמקורה בצומח לזרוק לקומפוסטר. לאחר מכן יש לכסות את הפסולת האורגנית בחומר יבש (עלים, דשא ועוד) ומידי פעם יש לערבב את התכולה כולה. הפסולת האורגנית והחומר היבש מתפרקים לאט, ולאחר מספר חודשים הם נהפכים לדשן. כך, במקום להוסיף פסולת שביכולתה לגרום למפגע סביבתי, אפשר להעשיר את הקרקע. להפוך מטרד למשאב.
בבניית הקומפוסטר שבחצר ההוסטל לקחו חלק דיירים שהביעו התעניינות בתהליך וגם רצו להשתתף באופן פיזי בבנייה. תוצרי הקומפוסט ישמשו כאדמה לגינה הטיפולית שבהוסטל, וגם כאדמה וכדשן לחצר ההוסטל כולה. בכך נזכה לעשות שימוש נוסף וחיובי במה שהיה פעם פסולת במטבח שלנו. בכל יום, תורני המטבח מקפידים להפריד בין אשפה אורגנית שמתאימה לקומפוסט ובין זו שלא מתאימה, ובסוף התורנות זורקים את כל הזבל האורגני שנאסף לקומפוסטר. מדובר בתהליך מתמשך ולכן מעבר לעבודה היומיומית, אנחנו ממתינים בסבלנות לדשן הראשון שיצא מהקומפוסטר שבנינו במו ידינו. שמעון חזן, אחד מדיירי ההוסטל שהיה שותף פעיל לבניה, הוסיף: "מעניין אותי להיות שותף לרעיונות חדשים, ואני סקרן לראות מה יצא בסוף מזה. כיף לי בכל מיני יוזמות חדשות בהוסטל, גם דברים שנראים שגעוניים. כמו שהייתי רוצה שיהיו לי חיים טובים, הייתי רוצה שלכולם יהיו חיים טובים, גם לצמחים ולחיות. ואם אפשר לתפוס יוזמה ולעזור, אז למה לא?".

דבר נוסף שבנינו בהוסטל בימים האחרונים הוא טאבון. לקראת פסח החלטנו לבנות יחד טאבון עליו נוכל לאפות מצות ממש כמו ביציאת מצרים. הכנת הטאבון מאתגרת במיוחד וגם תורמת לאיכות הסביבה, משום שהכל נעשה מחומרים טבעיים שניתן למצוא בסביבה ומהם ליצור דבר מה שימושי. ביום שמש יפה ונעים, ניצלנו את מזג האוויר המוצלח ועבדנו כמה שעות טובות בשיתוף פעולה. בכל שלב באיסוף החומרים ובבנייה הצטרף דייר אחר וכך דיירים רבים לקחו חלק בהכנת הטאבון. השלב הראשון בבנייה היה לחפור בור בגינה ואת האדמה שהוצאנו מהבור ערבבנו עם מים וקש וכך יצרנו בוץ יציב. לאחר מכן, סידרנו את האבנים שאספנו בחצי מעגל ואותו ציפינו בבוץ שהכנו קודם לכן. הידעתם? כאשר שורפים בוץ וקש, התערובת הופכת לחומר דמוי חמר! לכן, כאשר נבעיר את האש בטאבון בפסח, הבוץ בו ציפינו את האבנים יתקשה והטאבון שבנינו יהיה יציב מאוד ויוכל להחזיק למספר שנים. על הטאבון המצופה בוץ יציב מניחים סאג' (קערת מתכת הפוכה גדולה) ומבעירים בתוכו אש. הסאג' מתחמם מהאש וניתן לאפות עליו דברים רבים וטעימים. במהלך חג הפסח נכין מצות טעימות ואותנטיות, ממש כמו ביציאת מצרים.

וכעת התמונות…

 

תגובה